Як

Як (Bos mutus Przewalsky, 1883), від роду быкаў. Буйны бык з доўгім масіўным тулавам, адносна кароткімі нагамі і цяжкай галавой. Памеры быкаў: маса цела каля 1000 кг, даўжыня цела каля 330 см, вышынёй у карку каля 180 см, даўжыня хваста каля 90 см; каровы значна менш (вышынёй у карку каля 145 см) і лягчэй. Рогі вялікія, маюцца і ў быкоў і кароў. На пярэдніх канечнасцях, грудзі, па нізе бакоў і жывату, на задніх канечнасцях доўгія калматыя валасы ўтвараюць «спадніцу», хвост пакрыты густымі і доўгімі валасамі і падобны на конскі. Афарбоўка футра чорная. Ад зубра адрозніваецца формай і памерамі рагоў, афарбоўкай, наяўнасцю «спадніцы» і «конскім» хвастом. У кариотипе 60 храмасом.

Геаграфічная зменлівасць не вывучана. Вобласць распаўсюджвання ахоплівала Тыбет, у гістарычны час Алтай і Саяны. Жыхар гор. Полигам. Вядзе статкавы лад жыцця, самкі з цялятамі часам збіраюцца ў статкі да 2000 жывёл. Вядучую ролю ў камунікацыі маюць нюхальныя сігналы. Сілкуецца пераважна травяністай і хмызняковай расліннасцю. Размнажэнне самак адбываецца 1 раз у 2 гады. Гон прымеркаваны да верасня — кастрычніка. Гатэль праходзіць у чэрвені – ліпені. Цяжарнасць каля 9 месяцаў. Звычайна нараджаецца 1 цяля. Половозрелости дасягаюць на 2-3 годзе. У дзікім стане рэдкі і ў межах Расіі ў сапраўдныя час не сустракаецца. У Цэнтральнай Азіі одомашнен.

This post is also available in Český, Deutsche, English, Español, Suomalainen, Français, Italiano, 日本, Norsk, Polski, Portugues, Русский, Українська and 中國.

Tags:
Реклама: